گوناگون

اهمیت خواب کافی و با کیفیت برای سلامتی بدن و مغز

اهمیت خواب کافی و با کیفیت برای سلامتی بدن و مغز

خواب بخش ضروری از برنامه روزانه هر فرد است که حدود یک سوم از شبانه‌روز را در بر می‌گیرد. داشتن خواب کافی، با‌کیفیت و در زمان مناسب به اندازه آب و غذا برای حفظ سلامتی و ادامه زندگی حیاتی است. بدون خواب کافی، مسیرهای عصبی مغز نمی‌توانند به درستی شکل بگیرند یا حفظ شوند. این مسیرهای مغزی به ما کمک می‌کنند تا اطلاعات جدید را جذب کنیم، تمرکز خود را افزایش دهیم و سریع‌تر واکنش نشان دهیم.

به گزارش پارسینه، خواب خوب و مناسب، نه تنها بدن را گرم و مرطوب می‌کند، بلکه به هضم غذا نیز کمک می‌کند. خواب و استراحت به تجمیع قوا و بهبود وضعیت جسمی کمک کرده و در برخی بیماری‌ها، به ویژه مشکلات گوارشی، خواب به عنوان یکی از بهترین راهکارها توصیه می‌شود.

در دنیای امروز، به دلیل مشغله‌های کاری طولانی و دسترسی آسان به سرگرمی‌های دیجیتال، بسیاری از افراد به اندازه‌ای که بدنشان به خواب نیاز دارد، نمی‌خوابند و از اهمیت خواب کافی بی‌اطلاع هستند. در حالی که خواب با برقراری ارتباط بین سلول‌های عصبی (نورون‌ها)، به تحکیم حافظه بلندمدت و بهبود عملکرد مغز کمک می‌کند.

مغز و بدن حتی در هنگام خواب نیز فعال هستند و خواب به طور چشمگیری به پاکسازی سموم از مغز و آماده‌سازی فرد برای روز بعد کمک می‌کند. خواب به تمام سیستم‌های بدن، از جمله مغز، قلب، ریه‌ها، سوخت و ساز بدن، سیستم ایمنی و وضعیت روحی اثر می‌گذارد. کمبود خواب مزمن یا خواب با کیفیت ضعیف، می‌تواند خطر ابتلا به اختلالات فشار خون، بیماری‌های قلبی، دیابت، افسردگی و چاقی را افزایش دهد.

در طب سنتی نیز خواب مطلوب برای افراد سالم ویژگی‌های خاصی دارد که بر اساس سن، فصل و شرایط جسمی فرد متفاوت است.

نیاز به خواب در افراد مختلف متفاوت است: نوزادان به طور میانگین به 16 تا 18 ساعت خواب، کودکان و نوجوانان به 9 تا 10 ساعت خواب و بزرگسالان به 6 تا 10 ساعت خواب در روز نیاز دارند. این میزان خواب با افزایش سن کاهش می‌یابد.

گاهی افراد به دلیل مشغله‌ها یا شرایط خاص شب را نخوابیده و در روز بعد سعی می‌کنند آن را جبران کنند، اما خواب طولانی در طول روز همیشه به معنای جبران کمبود خواب شبانه نیست. طبق تحقیقات علمی، بهترین زمان خواب شبانه از ساعت 9 تا 11 شب تا قبل از طلوع آفتاب است. این ساعات خواب به بدن انرژی و نشاط می‌دهند، در حالی که خواب بعد از طلوع آفتاب یا بعد از ظهر، می‌تواند منجر به احساس کسالت و خستگی شود.

افرادی که عادت به چرت زدن بعد از ناهار دارند، بهتر است زمان این خواب را به تدریج کاهش دهند و از آن اجتناب کنند. با این حال، خواب کوتاه در روزهای تابستان توصیه شده است، و خواب کوتاه قبل از ناهار (قیلوله) نیز ایرادی ندارد.

برای بهبود خواب و سلامت کلی، باید به برنامه‌ریزی خواب خود توجه کنید. به هنگام احساس خستگی به رختخواب بروید و خود را با فعالیت‌های آرامش‌بخش مانند مطالعه، دوش آب گرم یا گوش دادن به موسیقی آرام خسته کنید. سعی کنید همیشه در ساعت خاصی به رختخواب بروید و ساعت بیداری خود را با دیگر روزها هماهنگ کنید. ورزش روزانه به مدت 20 تا 30 دقیقه، پرهیز از مصرف نیکوتین، کافئین و نوشیدنی‌های الکلی قبل از خواب، می‌تواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند. همچنین بهتر است از تماشای تلویزیون و استفاده از تلفن همراه قبل از خواب خودداری کنید تا خواب بهتری داشته باشید.

 

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار