بکش و خوشگلم کن!
درآمد بالای خدمات زیبایی باعث شده تا خیلی از پزشکان عمومی ترجیح بدهند به این عرصه روی آورند؛ چرا که از نظر آنها سوددهی این حوزه بسیار بالاست و اصلا قابل قیاس با طبابت نیست.
تحریریه پارسینه: هر جا که پا بگذاری، ردپایی از زیبایی و ارائه خدمات آن به چشم میخورد؛ فرقی نمیکند آرایشگاه باشد یا مطب پزشک عمومی یا حتی کیلینکهایی که اگرچه با مجوز پزشک فعالیت میکنند، اما ارائه دهندگان خدمات، افرادی غیرمتخصص هستند. خدمات زیبایی این روزها آنچنان فراگیر شده اند که حتی بلاگرهای اینستاگرامی نیز به واسطه تبلیغ آنها پولهای نجومی به جیب میزنند و از آب گل آلود ماهی میگیرند. کافی است سری به پیچ های برخی از این افراد بزنید تا ببنید به راحتی کیلینک ها و مطب هایی را تبلیغ می کنند که در آنها خدمات مختلف و البته غیراصولی ارائه می شود. از طرف دیگر خیلی از آرایشگرها نیز به این میدان پا گذاشته اند و در مراکز زیبایی خود انواع خدمات از جمله جراحی و لیزر و... را ارائه می دهند. بوتاکس، تزریق ژل، انواع لیزر، بلفاروپلاستی و ... تنها بخشی از خدمات زیبایی تخصصی است که در آرایشگاه ها به شهروندان ارائه می شود. خدماتی که به دلیل استفاده از مواد بی کیفیت و نامرغوب و همچنین ارائه از سوی افراد غیرمتخصص ارزان است و همین هم باعث می شود تا شهروندان به این مراکز مراجعه کنند. سولماز، زنی 44 ساله است که علاقه زیادی به انواع خدمات زییایی دارد. می گوید هر چهار پنج ماه یکبار پیش آرایشگرش بوتاکس تزریق می کند: «قیمتش تقریبا نصف هزینهای است که پزشک میگیرد. نزدیک به چهارسال است که توی این سالن بوتاکس می زنم و تاکنون مشکلی هم پیش نیامده است. او را به خیلی از دوستانم هم معرفی کرده ام.» پریناز، اما زن دیگری است که به سفارش دوستانش پیش فردی غیرمتخصص ژل لب تزریق کرده است: «خیلی تعریف او را می کردند و می گفتند کارش خوب است. قیمتی هم که می گرفت بسیار پایین بود. برای یک سی سی ژل لب، یک میلیون تومان گرفت که تقریبا هیچ جایی نمی توان با این قیمت ژل تزریق کرد.» پریناز می گوید بالاخره با واسطه از این خانم که می گفتند دوره دیده و تجربه دارد، وقت گرفتم و به خانه اش رفتم: «تنها پنج شش ساعت بعد از تزریق لبم ورم بسیار شدیدی کرد و نمی توانستم آن را تکان بدهم. بسیار کبود شده و خارش شدیدی داشت. هر چه صبر کردم خوب نشد و مجبور شدم فردا به مطب پزشک متخصص بروم. پزشک گفت به خاطر مواد بی کیفیت و تاریخ گذشته این اتفاق افتاده است و ژل لب را برایم خالی کرد. تا چند روزی دستم به این مساله بند بود.»
خدمات زیبایی همه جا هست!
صاحب نظران حوزه زیبایی کم نیستند! بلاگرها این روزها در رابطه با همه چیز اظهار نظر می کنند و به مخاطبان خود تجویزهای مختلفی را ارائه می دهند. از طرف دیگر، پزشکان عمومی نیز به دلیل کمبود حقوق و تسهیلات یکی یکی وارد حوزه زیبایی شده اند و دیگر مجالی برای طبابت ندارند. این پزشکان نیز بدون مجوز عمل های جراحی مثل بلفاروپلاستی و ساکشن و... انجام می دهند؛ درحالیکه هر کدام از این جراحی ها نیاز به اتاق عمل و تجیهزات خاص دارد. معصومه دختر جوانی است که به تازگی در مطب یکی از همین پزشکان ساکشن غبغب انجام داده است. می گوید به دلیل تفاوت هزینه این مطب را انتخاب کردم: «پزشک از من خواست روز تعطیل بیایم که کسی نیست و مطب خلوت است. از همان لحظه ای که پایم را به اتاقی که قرار بود جراحی آنجا صورت بگیرد، گذاشتم نگران شدم؛ چرا که هیچ
گونه دستورالعمل بهداشتی آنجا رعایت نشده بود. حتی پزشک بدون دستکش شروع به کار کردن کرد که مانع او شدم.» او می گوید که از نتیجه عمل نیز راضی نبودم: «فرآیند ساکشن چندین ساعت طول کشید و او به من گفت که بعد از دو سه ماه، نتیجه دلخواه به دست می آید؛ درحالیکه اکنون و بعد از یک سال، هنوز غبغب من برطرف نشده است!» مرد جوان دیگری هم می گوید در مطب یکی از پزشکان عمومی با مبلغ 4 میلیون تومان عمل بلفاروپلاستی انجام دادم: «نتیجه وحشتناک بود و چشم های تا به تا شد! چندین ماه به پزشکم مراجعه می کردم ولی او زیر بار نمی رفت. مجبور به شکایت شدم و هنوز هم در حال پیگیری هستم.»
بازار داغ خدمات زیبایی
درآمد بالای خدمات زیبایی باعث شده تا خیلی از پزشکان عمومی ترجیح بدهند به این عرصه روی آورند؛ چرا که از نظر آنها سوددهی این حوزه بسیار بالاست و اصلا قابل قیاس با طبابت نیست. یک پزشک عمومی در این باره به «پارسینه» می گوید: «درآمد پزشکان عمومی بسیار اندک است و آنها نمی توانند تنها به آن اکتفا کنند. این درحالی است که سال های جوانی خود را صرف درس خواندن کرده اند. از طرف دیگر، خدمات زیبایی در حال حاضر هم متقاضیان زیادی دارد و هم سود بالایی را نصیب ارائه دهندگان خدمات می کنند. برای همن هم بسیاری از پزشکان عمومی ترجیح می دهند در این حوزه فعالیت کنند.» تمایل به انجام جراحی های زیبایی در کشور بالاست و روز به روز نیز بیشتر می شود. بر اساس آمارهای جامعه بین المللی جراحی پلاستیک زیبایی، ایران از نظر تعداد عملهای جراحی انجام شده در سال ۲۰۲۲ در رتبه دوازدهم جهان قرار گرفته، در حالی که در سال ۲۰۱۶ در رتبه هجدهم قرار داشت. جراحی بینی محبوبترین عمل در میان جراحیهای زیبایی به شمار میرود و پس از آن لیپوساکشن، جراحی پلک، جراحی شکم و جراحی سینه در رتبههای بعدی قرار دارند. بر اساس آمارها در سال ۲۰۲۲ در ایران حدود ۳۲۰ هزار عمل زیبایی شامل جراحی و غیرجراحی انجام گرفته که این رقم نسبت به ۱۵۱ هزار عمل انجام شده در سال ۲۰۱۶ رشد بیش از دو برابری را نشان میدهد. به گفته بابک نیکومرام، رئیس انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران به رسانه ها حدود ۴۳۰ جراح پلاستیک دارای مجوز در ایران فعالیت دارند، اما برآورد میشود که ۲۰۰۰ پزشک چنین عملهایی را برای بیماران انجام میدهند. برخی جراحان مهر امضای خود را روی برگههای پزشکی درج میکنند تا به برخی تکنیسینها مجوز انجام این عملها را بدهند. به گفته او، ارتکاب اشتباهات پزشکی در انجام این عملها و ضعف در نظارت نیز موجب تشدید نگرانیها شده است. تعداد جلسات تشکیل شده توسط کمیسیون پزشکی برای بررسی موارد اشتباهات پزشکی در طی ۵ سال گذشته بیش از دو برابر شده است. جراحان الزامی به گزارش اشتباهات پزشکی نداشتند و اغلب به قربانیان "پیشنهاد میشود در قبال دریافت وجه از ثبت شکایت صرف نظر کنند. ازدیاد تقاضا برای انجام عمل های زیبایی درحالی است که گزارش ها حاکی از افزایش ۳۰ درصدی شکایات در هیات انتظامی نظام پزشکی است که 20 درصد شکایات از پزشکان مربوط به جراحی زیبایی است.
ارسال نظر