حذف چین و روسیه از مذاکرات هستهای با ایران؟
![حذف چین و روسیه از مذاکرات هستهای با ایران؟](https://cdn.parsine.com/thumbnail/bXKt1VQgu8S6/MiLLs3pIbSZq8dQJqRxCdShr_50Wkc4jY1ki41nuqlzgATG38T600hDGnsV29RXhJUB_IP96qSVK0zijOaKVC0BaqKVoSYbK/6054115.jpg)
سفیر روسیه در ایران با بیان اینکه مسکو مطلع شده غرب در تلاش است روسیه و چین را از مذاکرات هستهای ایران حذف کند، تاکید کرد که بدون مشارکت آنها، این مذاکرات به هدف خود نخواهد رسید.
به گزارش پارسینه به نقل از ایسنا «الکسی ددوف» سفیر روسیه در ایران در گفتوگویی به سوالاتی درباره مناسبات دوجانبه مسکو-تهران و همچنین مسائل دیگر پاسخ داد.
ددوف در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری ریانووستی در پاسخ به این سوال که «با توجه به تغییراتی که در طی سال گذشته، در منطقه خاورمیانه رخ داده است، چگونه روابط ایران و روسیه را ارزیابی میکند و روابط تهران-مسکو پس از امضای توافقنامه شراکت جامع راهبردی چگونه شکل خواهد گرفت؟»، بیان کرد: امضای توافقنامه شراکت جامع راهبردی بین دولتهایمان، بدون شک مرحلهای مهم در تاریخ روابط ماست.
او گفت که «این توافقنامه تا حد زیادی سطح پیشرفتهای از روابط ما را به نمایش میگذارد که در سالهای اخیر به آن دست یافتهایم و به واسطه مشخص کردن جهتهای اصلی توسعه همکاریهای ما، راه را برای آینده هموار میسازد. در مورد تاثیر رویدادهای خاورمیانه، باید بگویم که روابط ما با ایران چنان پایههای مستحکمی دارد که بعید است هرگونه رویداد خارجی بتواند به این روابط آسیب برساند. چشمانداز این روابط، تقویت بیشتر، توسعه در حوزههای مختلف، اجرای پروژههای مشخص و طبعا، بسیار بیشتر از اینهاست».
عدم پیشرفت مذاکرات بدون روسیه و چین
سفیر روسیه در ایران در پاسخ به سوالی دیگری مبنی بر این که «آیا مسکو نقش میانجی در موضوع ازسرگیری مذاکرات بر سر توافق هستهای را در نظر دارد و آیا آماده است پیشنهادی جایگزین برای توافق هستهای ارائه دهد و اگر چنین است، چه نوع پیشنهادی است؟»، گفت: ما در این زمینه میانجی نبودهایم و نخواهیم بود. ما مستقیما در این فرآیند مشارکت داریم. این فریند از اوایل دهه ۲۰۰۰ آغاز شد، زمانی که چارچوب «ایران در یک طرف و ۱+۵ در طرف دیگر» شکل گرفت. «۱+۵» چیست؟ پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان است. بر این اساس، فدراسیون روسیه از همان ابتدا در این چارچوب حضور داشته است. طبعا، انتظار داریم که مذاکرات مربوطه در همین چارچوب ادامه یابد، چراکه اطلاعاتی داریم که نشان میدهد، متاسفانه، کشورهای غربی تلاش میکنند روسیه و چین را از این روند جدا کنند. اما ما بر این باوریم که بدون روسیه و چین، چنین مذاکراتی هرگز به هدف خود نخواهند رسید و ثمربخش نخواهد بود. یعنی ما طرفدار حفظ این چارچوب ۱+۵ در یک طرف و ایران در طرف دیگر هستیم.
پروژههای مشترک هستهای
او در ادامه این گفتوگو در پاسخ به این که «ایران و روسیه قصد دارند در آینده چه پروژههای مشترکی را در زمینه انرژی هستهای صلحآمیز اجرا کنند؟»، توضیح داد: پروژههای مربوط به انرژی هستهای صلحآمیز در حال حاضر، در مرحله اجرا هستند که بزرگترین آنها نیروگاه هستهای بوشهر است. همانطور که میدانید، واحد اول چند سال پیش به بهرهبرداری رسید و بهخوبی کار میکند. این نیروگاه، برقِ شبکه برق ایران را تامین میکند و در حال حاضر کار ساخت واحدهای دوم و سوم نیروگاه بوشهر در حال انجام شدن است. با تکمیل آنها، سهم (تامین انرژی) این نیروگاه هستهای افزایش خواهد یافت و نقش خود را در حل مشکلاتی ایفا خواهد کرد که ایران در حال حاضر، در زمینه انرژی با آن مواجه است.
گذرگاه حملونقل بینالمللی شمال-جنوب
ددوف درباره وظایفی که روسیه و ایران در سال ۲۰۲۵ درباره گذرگاه حملونقل بینالمللی شمال-جنوب انجام خواهند داد، تشریح کرد: پروژه گذرگاه حملونقل بینالمللی شمال-جنوب یک پروژه بسیار بزرگ و بلندپروازانه است. اگر این پروژه بهطور کامل اجرا شود، تردد بدون وقفهای میتواند در مسیر اوست-لوگا (بندری در منطقه لنینگراد) – بندرعباس برقرار شود. اما همانطور که گفته میشود، یک پروژه ، یک پروژه است، اما بخشهایی کلیدی دارد که باید در آینده نزدیک اجرا شوند.
سفیر روسیه تصریح کرد: اولین مورد بخش رشت-آستاراست که اتصال ریلی را در شاخه غربی گذرگاه شمال-جنوب تکمیل خواهد کرد. همانطور که میدانید، یک شاخه مرکزی، از طریق دریای خزر و یک شاخه شرقی نیز وجود دارد. طول این بخش ۱۶۲ کیلومتر است. در حال حاضر، حدود ۱۹ کیلومتر از سوی طرف ایران برای ساختوساز تخصیص داده شده است و طبق گفته دوستان ایرانی ما، ۱۱ کیلومتر دیگر نیز برای توسعه بیشتر فراهم شده است و بنابراین، کار صلی در سال ۲۰۲۵، اجرای هدف خرید کامل یا واگذاری زمینهایی است که برای ساخت بخش رشت-آستارا استفاده خواهد شد تا طبق توافقنامه بیندولتی مربوطه بتوانیم نه تنها به سفر و تردد در این مسیر، بلکه به کارهای ساخت و ساز نیز بپردازیم. این کار اول ما برای سال ۲۰۲۵ است.
رونق گردشگری
سفیر روسیه در ایران در پاسخ به این سوال ریانووستی که «تهران و مسکو چه برنامهای برای رونق گردشگری متقابل دارند؟»، بیان کرد: اقدامات مربوطه، قبلا، انجام شده و در حال حاضر نتایج خود را نشان میدهد. اولا، این شامل در نظر گرفتن تدبیر ورود بدون روادید برای گروههای گردشگری و معرفی روادید الکترونیکی است. فرمت اول توسط ۲۹ هزار گردشگر ایرانی و فرمت دوم توسط ۱۵ هزار نفر استفاده شده است. در مجموع، سال گذشته، حدود ۵۰ هزار گردشگر ایرانی در به روسیه سفر کرند. یعنی ما میدانیم که فرمتهای ایجادشده، ورود بدون روادید برای گروهها و روادید الکترونیکی، کارآمد بوده و گردشگران ایرانی بیشتری از آنها استفاده میکنند. فکر میکنم که ما در این مسیر ادامه خواهیم داد.
او افزود: گامهای بعدی که باید اقامت راحتتری را برای گردشگران فراهم کنند، در وهله اول، پذیرش متقابل کارتهای متعلق به «شتاب» و «میر» است. کارتهای شتاب قبلا در روسیه پذیرفته شدهاند. در مورد کارتهای میر نیز ما انتظار داریم که در آینده نزدیک، در ایران پذیرفته شوند. این موضوع نیز جریان گردشگری متقابل را قوت میبخشد. امیدواریم که وقتی این تدابیر در ایران اجرایی شوند، بر تعداد گردشگران روس نیز تأثیر بگذارد. تکرار میکنم، این فرمت در روسیه شروع به کار کرده است. گفتن زمان دقیق دشوار است، شاید در تابستان این اتفاق بیفتد.
تبادلات بشردوستانه تهران-مسکو
ددوف در پاسخ به این که «تبادلات بشردوستانه چه نقشی در روابط تهران و مسکو ایفا میکند و ۲ کشور چه برنامهای برای افزایش حجم چنین تبادلاتی دارند؟»، توضیح داد: یک عنصر مهم در تبادلات بشردوستانه، تبادل گردشگران است که قبلا به آن اشاره کردم. علاوه بر این، تبادلات فرهنگی نیز وجود دارد. سال گذشته گام بسیار مهمی برداشته شد؛ موافقتنامه تأسیس و شرایط فعالیت مراکز فرهنگی تصویب و به اجرا درآمد. مرکز فرهنگی ایران در مسکو، همانطور که میدانید، مدتی است که با موفقیت فعالیت میکند. ما انتظار داریم که امسال بتوانیم مرکز فرهنگی خود را راهاندازی کنیم. وظیفه فوری ما اجاره املاک برای گسترش فعالیتهایمان به واسطه این اماکن است. در این زمینه، متأسفانه پیشبینی تاریخ دقیق دشوار است اما ما قطعا، به همکاری و کمک شرکای ایرانی خود امیدواریم.
او در ادامه بیان کرد: علاوه بر این، سازماندهی رویدادهای فرهنگی مختلف نیز در دستور کار است. به ویژه، کنسرت ارکستر فیلارمونیک سنپترزبورگ برای اواخر فوریه در تهران به عنوان بخشی از پروژه مشترک «پل موسیقایی سنپترزبورگ-تهران» برنامهریزی شده است. در مورد برنامههای بلندمدتتر، ما قصد داریم روزهای فرهنگی روسیه را در بازه مه-ژوئن در ایران برگزار کنیم. علاوه بر این، تبادل نسبتا گستردهای از فیلمها و مشارکت در جشنوارههای فیلم وجود دارد که کارهای حوزه فرهنگ هستند.
سفیر روسیه در ایران در پایان گفت: در مورد آموزش، تعداد قابل توجهی، حدود ۹ هزار دانشجوی ایرانی در روسیه تحصیل میکنند که حدود ۶۰۰ نفر از آنها بورسیههای دولتی ما را کسب کردهاند و عمدتا در رشتههای پزشکی هستند. فکر میکنم این حوزه نیز توسعه خواهد یافت، بنابراین میتوانیم با اطمینان بگوییم که عامل بشردوستانه نقش مهمی در تقویت و توسعه روابط در سطح انسانی بین روسیه و ایران ایفا میکند.
ارسال نظر