گوناگون

مبتلایان به دیابت، سیب‌زمینی پخته بخورند یا سرخ‌شده؟

مبتلایان به دیابت، سیب‌زمینی پخته بخورند یا سرخ‌شده؟

یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی می‌گوید: اگر سیب زمینی پخته، پوره، له یا الویه شود، به این روش شاخص گلایسمی سیب زمینی خیلی افزایش پیدا می‌کند و اسپایک قندی ایجاد می‌شود و قند خون با سرعت بسیار بیشتری افزایش می‌یابد.

به گزارش پارسینه به نقل از اقتصاد24، دکتر محمد امانی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، در گفت‌و‌گو با خبر آنلاین می‌گوید: اگر سیب زمینی پخته، پوره، له یا الویه شود، به این روش شاخص گلایسمی سیب زمینی خیلی افزایش پیدا می‌کند و اسپایک قندی ایجاد می‌شود. یعنی قند خون با سرعت بسیار زیادتری افزایش می‌یابد. اسپایک به افزایش ناگهانی قند خون پس از غذا خوردن گفته می‌شود. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که بدن به طور موثری انسولین برای تنظیم قند خون ترشح نمی‌کند یا اغاز به اثر انسولین در افراد دیابتی با شروع به جذب قند مواد غذایی فاصله زمانی دارد.

دکتر امانی می‌گوید: سیب زمینی سرخ شده در مقایسه با سیب زمینی پخته و پوره، اندیس گلایسمی پایین تری دارد و اسپایک قندی ایجاد نمی‌کند. هرگاه کربوهیدرات‌ها در کنار یک چربی مثلا مغزدانه یا روغن مصرف شوند، افزایش سرعت قند خون اتفاق نمی‌افتد. چربی‌ها سبب ماندگاری بیشتر غذا در سیستم گوارشی و هضم و جذب دیرتر می‌شوند. اگر افزایش وزن ندارید و چاق نیستید می‌توانید به جای سیب زمینی پخته از سیب زمینی سرخ شده استفاده کنید، اما هیچگاه نباید از یاد ببرید که سیب زمینی‌های سرخ شده کالری زایی بالایی دارند. حتی افراد دیابتی اگر می‌خواهند چای را با یک میوه خشک مثل خرما، انجیر یا توت مصرف کنند بهتر است در کنارش دو عدد مغزدانه هم استفاده کنند. اینها واحد‌های چربی هستند که سبب ایجاد اسپایک قندی نمی‌شوند و سریع قند خون را بالا نمی‌برند.

نشاسته ماده اصلی سیب‌زمینی است و یک عدد آب‌پز آن بین ۸۰ تا۱۳۰ کالری انرژی دارد و اندکی پروتئین و تقریبا بدون چربی است. در مقایسه، میزان اندیس گلایسمی یا قند سیب‌زمینی آب‌پز کمتر از پوره است. میزان شاخص گلایسمی در روش‌های تنوری، کبابی و سرخ‌شدن سیب‌زمینی کمتر می‌شود، اما مصرف روغن در روش سرخ کردن مساله‌ساز است. در مورد سیب زمینی‌های پخته و سرد شده، به دلیل آن که حاوی نشاسته مقاوم هستند، یک ماده فیبری ملین بوده و با لینت مزاج از افزایش سریع وزن جلوگیری می‌کند.

سیب زمینی تنوری در مقایسه با سیب‌زمینی آب‌پز و پوره به مدت زمان بیشتری برای هضم نیاز دارد و دیرتر فرد را گرسنه می‌کند. علت آن است که با تنوری یا کبابی شدن سیب‌زمینی ذرات نشاسته رطوبت خود را از دست داده و امکان دسترسی آنزیم‌های گوارشی به هضم و جذب نشاسته کمتر و سخت‌تر می‌شود و هر چه غذا دیرتر به روده منتقل شود، گلوکز موجود در آن دیرتر جذب شده و باعث افزایش ناگهانی قند خون و گرسنگی زود هنگام نمی‌شود، اما اگر ورزشکار هستید و می‌خواهید پس از تمرین کربوهیدرات‌ها سریع‌تر هضم و جذب شود و نیاز به افزایش سریع قند خون دارید سیب‌زمینی را به شکل پوره البته بدون کره و چربی میل کنید.

 

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار