تحلیل اقتصادی محمود جامساز پیرامون استیضاح وزیر اقتصاد و بحرانهای اقتصادی کشور
محمود جامساز، اقتصاددان برجسته، در گفتوگو با خبرنگار ما در خصوص استیضاح وزیر اقتصاد اظهار داشت: «مسئله ارز، یک چالش دیرپا و اساسی در اقتصاد کشور است.»
به گزارش پارسینه، وی با اشاره به نوسانات نرخ ارز طی ۴۵ سال گذشته افزود: «نوسانات شدید و افزایش شیبدار نرخ ارز، همواره یکی از معضلات بزرگ دولتها بوده است. هدف بانک مرکزی در دورههای مختلف، تکنرخی کردن ارز بوده، اما به دلیل مشکلات بنیادین، این تلاشها بینتیجه مانده است. در مقاطعی حتی شاهد تعدد نرخهای ارزی بودیم که نشاندهنده شکست این سیاستها است.»
کاهش ارزش پول ملی، ریشه اصلی بحران ارز
جامساز تأکید کرد که افزایش نرخ ارز، در حقیقت به کاهش ارزش پول ملی کشور بازمیگردد: «در واقع دلار افزایش نیافته است، بلکه پول ملی ما با افت شدید ارزش، به یکی از بیارزشترین واحدهای پولی جهان تبدیل شده است.» وی افزود: «متأسفانه، کوتاهی در حمایت از پول ملی، باعث این وضعیت بحرانی شده است.»
وی در ادامه با ارائه آماری گفت: «از ابتدای انقلاب تا پایان سال ۱۴۰۲، ارزش پول ملی بیش از ۷۱۱۲ برابر کاهش یافته است. این کاهش که ناشی از تورم است ، بحران ارزی عمیقی را در کشور ایجاد کرده است.»
بحرانهای زنجیرهای در بخشهای مختلف اقتصاد
این اقتصاددان با اشاره به بحرانهای دیگر بخشهای اقتصادی مانند مسکن، کشاورزی صنعت . انرژی و محیط زیست افزود: «بحرانهای موجود در بخشهای مختلف، همچون زنجیرهای به هم متصل هستند. بنابراین، ما تنها با بحران ارزی مواجه نیستیم. اصلاحات کوتاهمدت و موضعی نمیتواند نتیجه مطلوبی به همراه داشته باشد و کشور نیازمند اصلاحات ساختاری بلندمدت در اقتصاد است.»
تغییر و تحول در سیاست خارجی و تجارت خارجی؛ کلید رفع انزوای اقتصادی
جامساز با انتقاد از عدم اولویت مسائل ملی در سیاستگذاریها گفت: «منابع کشور به نیازهای واقعی اختصاص نمییابد و این مسئله به کسر بودجه و مشکلات اقتصادی عدیده ای منجر شده است. ما در تجارت خارجی، به دلیل انزوای اقتصادی و تحریمها، با چالشهای جدی مواجهیم. تا زمانی که سیاست خارجی کشور بر پایه روابط دوستانه و مسالمتآمیز با سایر کشورها و ایجاد موازنه مثبت تنظیم نشود، نمیتوان از این انزوا خارج شد.»
وی بر لزوم پیوستن به زنجیره اقتصادی جهانی تأکید کرد و افزود: «تنها با حضور در این زنجیره میتوانیم به حل معضلات اقتصادی دست یابیم.»
استیضاح وزیر اقتصاد؛ راهحلی ناکافی
جامساز در پایان تأکید کرد: «استیضاح وزیر اقتصاد، دردی از بحرانهای کشور دوا نخواهد کرد. این چالشها نتیجه سیاستهای بانکی و مالی دولتهای پیشین و عوامل بینالمللی است. شدت واکنش متغییرهای اقتصادی به تحولات بین المللی بحدی ای است که نرخ دلار با کوچکترین اخبار مساعد یا نامساعد ، واکنش نشان داده و نوسان میکند ، اما برآیند این نوسانات شیب افزایشی قیمت بوده است . .
او در خاتمه افزود: «حل بحران اقتصادی کشور، نیازمند بازنگری عمیق در سیاستگذاریهای داخلی و خارجی است و تغییر یک وزیر، راهحلی پایدار نخواهد بود.»
در واقع دلار افزایش نیافته است، بلکه پول ملی ما با افت شدید ارزش....
این اسم خودش و گذاشته اقتصاددان؟
این که کمبود ارز وجود داشته باشه در کشور به دلایل متعددفنشان از کاهش ارزش پول ملی؟
یعنی ارزش پول افغانستان با اون اوضاع از ایران بیش تر؟انصافا این حرفا رو نرنید بهتون می خندن
دلیل افزایش قیمت ارز به دلیل سیلست نادرست وزارت اقتصاد و بانک مرکزی هست به دو دلیل:
1.وجود بازار ارز ازاد(که خود دولت بعضی وقت ها میره و ارز تزریف می کنه به اون بازار)
2.وجود بازار ازاد ارز
دولت به جای این که با حذف بازار ازاد ارزی ،دلار رو تک نرخی کنه،میره اون قیمت پاینن تر و حذف میکنه
فقط یک راه حل وجود داره:حذف بازار ازاد ارز و تحت کنترل و نظارت قرار دادن ارز تک نرخی
چرا باید یه کارگر در این کشور مالیات حقوق پرداخت کنه،اما سوداگران بازار ازاد ارز،نه قابل شناسایی باشن و نه مالیاتی پرداخت کنن؟اصلا چه کسانی در بازار ازاد ارز فعالیت می کنن؟