یک کشف شگفتانگیز در دنیای یخ: چربی خز خرس قطبی و آینده صنعت ضدیخ
تحقیقات جدید بر روی چربی طبیعی خز خرسهای قطبی میتواند راهی برای توسعه پوششهای ضدیخ جدید و ایمنتر به جای استفاده از مواد شیمیایی خطرناک مانند PFAS باشد. در دنیای یخبندان شمالگان، خرسهای قطبی برای بقا به سازگاریهای خاصی نیاز دارند، و یکی از این سازگاریها داشتن خز چرب است که از چسبیدن یخ به خز آنها جلوگیری میکند.
به گزارش پارسینه، این خز خاص دارای سبوم (چربی طبیعی) است که سبب دفع یخ میشود. محققان با بررسی نمونههایی از موی خرسهای قطبی متوجه شدند که سبوم عامل اصلی جلوگیری از یخزدگی خز است. ترکیب شیمیایی این چربی شامل کلسترول و اسیدهای چرب است که به یخ اجازه نمیدهد به خز بچسبد. یافتههای این تحقیقات میتواند در ساخت مواد جدید برای پارچههای ضدیخ، چوب اسکی، اسنوبورد و دیگر کاربردها مفید باشد.
یکی از نکات جالب این تحقیق، فقدان اسکوالن (یک متابولیت چربی) در خز خرسهای قطبی است که به نظر میرسد در خاصیت ضدیخ آنها نقش کلیدی دارد. این ویژگی میتواند نشاندهنده استراتژیهای متفاوت مقابله با یخ در حیوانات قطبی باشد.
همچنین، چربی خز خرسهای قطبی به آنها در شکار بیحرکت کمک میکند. این ویژگی باعث میشود حرکت این حیوانات در شرایط یخی آرامتر و کارآمدتر باشد، که برای شکار حیوانات دیگر ضروری است. مردمان اینوئیت، بومیان مناطق قطبی، نیز از این ویژگیها الهام گرفتهاند و در تکنیکهای شکاری خود از خز خرسهای قطبی استفاده میکنند.
این تحقیقات میتواند به توسعه مواد پایدارتر و ایمنتری برای کاربردهای مختلف منجر شود و جایگزینهایی برای مواد شیمیایی مضر ارائه دهد.
ارسال نظر