تاثیر شدید افزایش تورم بر حقوق کارگران
علی رغم اینکه آمارها می گویند تورم کاهش یافته است، کارگران آن را حس نمی کنند. کاهش قدرت خرید کارگران چشمگیر بوده؛ بسیاری از خانوارهای کارگری برای تأمین هزینههای روزمره خود مجبور به کاهش مصرف یا حذف برخی از نیازهای ضروری شده اند.
به گزارش پارسینه به نقل از اقتصاد24، هر ساله با نزدیک شدن به پایان سال، تورمی بر روی اجناس و کالاهای اساسی و هزینههای زندگی کارگران به چشم میخورد. یعنی در کنار کاهش قدرت خریدی که کارگران در طول یکسال دارند، در ماههای پایانی سال، هزینههای آنها چند برابر میشود، اما تنها کاری که از دست کارگران برای جبران این موارد بر میآید، بیشتر کردن ساعت کاری به منظور افزایش دریافتیهای خود است.
این در حالی است که دولت و مسئولان همواره اقدامی برای کنترل قیمتها نمیکنند. در ماههای پایانی سال، بحث کاهش قدرت خرید کارگران بیش از پیش مورد توجه قرار میگیرد. افزایش نرخ تورم، بالا رفتن هزینههای زندگی و عدم تناسب بین افزایش دستمزدها و هزینههای واقعی خانوار، موجب شده است که بسیاری از کارگران با مشکلات معیشتی جدی روبهرو شوند.
بررسیها نشان میدهد که نرخ تورم در بسیاری از کالاهای اساسی و خدمات در سال جاری رشد چشمگیری داشته است. در حالی که قیمت اقلام ضروری مانند مواد غذایی، اجارهبها، حملونقل و خدمات درمانی افزایش یافته، رشد دستمزد کارگران به هیچ عنوان همگام با این تغییرات نبوده است.
بر اساس آمارهای رسمی، هزینه سبد معیشت خانوار کارگری نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته، اما دستمزدها همچنان از این میزان عقبتر هستند. این موضوع باعث شده است که بسیاری از خانوارهای کارگری برای تأمین هزینههای روزمره خود مجبور به کاهش مصرف یا حذف برخی از نیازهای ضروری شوند.
کاهش قدرت خرید مردم تا جایی پیش رفته که چند روز گذشته قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست مشترک سران و معاونان قوای سه گانه بیان کرده است: آمارها میگوید تورم و نقدینگی کاهش پیدا کرده، اما مردم سر سفره چنین حسی را ندارند.
وی بیان کرده است: من هیچ نقدی به آمارها ندارم، آمارها حتماً میگوید تورم و نقدینگی کاهش پیدا کرده است؛ ولی واقعاً اگر سر سفره مردم برویم و با مردم صحبت کنیم و از آنها سوال کنیم مردم چنین حسی را ندارند. ما باید همه تلاش کنیم که مردم هم چنین حسی را پیدا کنند.
مردم هم باید این حس را پیدا کنند که مشکلات اقتصادی آنها کم شده و باید در زندگی آن را باور کنند. من فکر میکنم موضوع معیشت مردم در اولویت ما باید باشد.
قالیباف گفته است: واقعیت این است که ما چند سال تورم ۴۰درصدی داشتیم، حقوق مردم نسبت به تورم رشد پیدا نکرده؛ قدرت خرید مردم به شدت پایین آمده؛ ما باید این قدرت خرید در هفت دهک حفظ کنیم. میتوانیم طوری لوازم حیاتی مردم را پوشش بدهیم که تورم کمر مردم را نشکند.
هزینه سبد معیشت در ماه ۴۰میلیون تومان است
حمیدرضا امام قلی تبار، بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران با اشاره به اینکه ۵۰میلیون از جمعیت کشور به گواهی آمار زیرمجموعه کار و تأمین اجتماعی هستند گفت:اگر نسبت به کل جامعه بگیریم، میتوان گفت۶۰درصد جامعه کارگران و خانوادههای آنها هستند.
امام قلی تبار افزود: در شرایط اقتصادی، کوچکترین تغییراتی پیش بیاید تأثیراتش برای این ۶۰درصد جمعیت کشور است که تقریباً تمام آنها جز ۵دهک پایین جامعه هستند. مطابق ماده ۴۱قانون کار هر ساله باید سبد معیشت و حقوق کارگران تعیین میشد، تا کارگر بتواند حداقل زندگی خود را تأمین کند. اما این قانون در طول زمان رعایت نشد، یک عقب ماندگی مزدی برای جامعه کارگری بروز کرد و اگر هم کارگران هم بیشتر ازقانون کار بگیرند، بازهم برای تأمین معاش مشکل دارند.
وی میزان هزینه سبد معیشت در ماه را حدود ۴۰میلیون تومان خواند و گفت:این میزان برای یک خانواده ۳.۳ نفره است که حداقلهای زندگی را بگذرانند. برای زندگی ایده آل هزینه سبد معیشت بیشتر از ۵۰میلیون تومان است. اگر میانگین دریافتی جامعه کارگری را حدود ۱۵میلیون تومان در حالت خوشبینانه در نظر بگیریم، تقریباً حدود ۳۰درصد هزینههای خانوار با حقوق ۱۵میلیون تومانی تأمین میشود. این در حالی است که برخی از استانها حدود۹درصد کارگران زیر قانون کار حقوق دریافت میکنند، یعنی حقوقی حدود ۷و ۸میلیون تومان حقوق دریافت میکنند. به دلیل اینکه تعداد بازرسان ادارات کار در استانهای مختلف کم است این تخلفات بروز میکند.
بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران بیان کرد:حدود ۳۵درصد جامعه کارگری با حداقلها گذران امور میکنند. کارگران مصرف کننده کالا و خدمات هستند. زمانی که قدرت خرید آحاد جامعه افزایش پیدا نکند، افزایش تولید ومهار تورم محقق نمیشود. تنها راهکار افزایش قدرت خرید جامعه، افزایش حقوق و دستمزد مطابق تورم است. تورمی که آمارها بیان میکند با تورم زندگی و هزینههای کارگران فاصله دارد.
ارسال نظر